Warmtepompen
Wil je besparen op energiekosten, comfortabel wonen
én tegelijk verduurzamen? Kies dan voor een warmtepomp!
Wij leveren warmtepompen van Intergas en Remeha.
Een warmtepomp kopen. Wat moet je weten, welke past bij jou?
Een hybride warmtepomp is de snelste manier van verduurzamen. Je breidt namelijk je bestaande cv-installatie uit met een warmtepomp.
Je bent daarmee niet volledig van het aardgas af, maar bespaart jaarlijks tot wel 70% op je gasverbruik zonder eerst ingrijpend te hoeven verbouwen.
Met de wisselende gasprijzen en de aanpassing op de salderingsregeling is een hybride warmtepomp een goed alternatief voor zonnepanelen. Óf een mooie uitbreiding als je al zonnepanelen hebt.
Wat is een Warmtepomp?
De naam zegt het eigenlijk al. Een warmtepomp verplaatst warmte van de ene naar de andere plek. Met een warmtepomp wordt warmte van buiten naar binnen gehaald.
Het klinkt misschien wat vreemd, maar ook als het buiten koud is zit er nog energie (warmte) in de buitenlucht. Om de warmte uit de lucht te halen en over te dragen aan de woning is wel elektriciteit nodig. Omdat dit maar weinig elektriciteit is ten opzichte van de warmte die geleverd wordt, is een warmtepomp een hele efficiënte warmtebron.
Efficiëntie
Hoe efficiënt een warmtepomp is wordt uitgedrukt in COP (Coëfficiënt Of Performance). Het is de verhouding tussen de geleverde energie gedeeld door de verbruikte energie (stroom). Hoe hoger het COP-getal, hoe hoger het rendement van de warmtepomp.
Belangrijk om te weten is dat deze waarde staat voor het maximale rendement in de meest gunstige omstandigheden. Als het buiten koud is, is het rendement van de warmtepomp dus lager omdat er met dezelfde hoeveelheid stroom minder warmte uit de buitenlucht gehaald kan worden.
Een hybride warmtepomp past in bijna ieder huis
Het grote voordeel van een hybride warmtepomp is dat deze gebruik maakt van de bestaande cv-installatie en zelfs in matig geïsoleerde huizen nog rendabel is.
Een hybride warmtepomp werkt met lage temperaturen, 45 tot 55 °C in plaats van 60 tot 80 °C bij een cv-ketel. Wil je weten of een warmtepomp bij jouw huis past? Zet dan eens een tijdje de ketel op 60°C. Voelt dat niet comfortabel, investeer dan eerst in extra isolatie.
* Matig geïsoleerd wil zeggen: gewoon dubbel glas, spouwmuurisolatie, 5 tot 7 cm vloervloerisolatie en dakisolatie.
Zeker van warmte, ook tijdens extreem koude dagen
Het voordeel van een hybride warmtepomp is dat deze slim samenwerkt met een cv-ketel. De cv-ketel zorgt voor warm water, de warmtepomp voor de warmte in je huis.
Rond het vriespunt en bij extreme kou neemt het rendement van een warmtepomp sterk af omdat er minder warmte uit de buitenlucht gehaald kan worden. Op dat moment springt jouw cv-ketel bij en ben je dus altijd verzekerd van warm water en een comfortabel thuis.