CV-ketels
Een nieuwe CV-ketel kopen, waar moet je op letten?
Vermogen en cw-waarde
De grootste uitdaging bij het kiezen van de juiste cv-ketel is de balans tussen het vermogen, ook wel de capaciteit van een ketel uitgedrukt in kilowatt (kW), en de CW-klasse. CW-klasse staat voor “Comfort Warm water” wat aangeeft hoeveel warm water een ketel kan leveren. Het getal gaat van 1 tot 6. Een hoger getal staat voor meer en sneller warm water.
Warm tapwater maken vraagt om veel meer vermogen dan het verwarmen van je woning. Heb je bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning maar ook een regendouche dan ben je al snel aangewezen op een zwaardere cv-ketel (minimaal CW5).
Isolatie woning
Bij een goed geïsoleerde woning heb je echter maar weinig vermogen nodig om het huis gelijkmatig op temperatuur te houden. In zo’n geval is het minimum vermogen van de ketel net zo belangrijk als het maximum vermogen.
Heeft de ketel een hoog minimum vermogen, dan brandt de ketel steeds kort en onregelmatig. Dat verkort de levensduur van de ketel en is ongunstig voor je gasverbruik.
Hoeveel kW moet mijn cv-ketel zijn?
Voor het verwarmen van jouw woning is het belangrijk dat de cv-ketel voldoende vermogen heeft. Het benodigde vermogen wordt beïnvloed door de inhoud en het type woning. Maar ook het bouwjaar en dus de isolatiegraad heeft invloed.
Zelf je vermogen berekenen: voor een vermogensbepaling gaan we uit van een gemiddeld vermogen van 65 Watt per kubieke meter. Heeft jouw huis een inhoud van 300 m3, dan is het benodigde vermogen voor het verwarmen van je huis dus: 300 x 65 = 19.500 Watt (19,5 kW).
In de praktijk
In de praktijk zal blijken dat dit vermogen ook nog vaak aan de ruime kant is. Niet iedere ruimte in huis wordt immers op dezelfde manier verwarmt. Zo zal de slaapkamer vaak koeler zijn dan de woonkamer.
Een oncomfortabel huis is dan ook meestal niet het gevolg van een te kleine cv-ketel, maar van een slecht ingeregelde installatie. Jouw installateur kan je helpen bij het maken van de juiste keuze.
Hoeveel warmwater moet mijn
cv-ketel kunnen leveren?
Belangrijk bij het kiezen van een CV-ketel is de comfortbehoefte. Heeft jouw woning één badkamer met een douche met spaardouchekop? Of twee badkamers, een stortdouche én een 200 liter ligbad.
De CW-waarde geeft aan hoeveel liter warm water de cv-ketel per minuut kan leveren. Er worden daarbij vaak twee waarden aangegeven. Een voor sanitair warm water (40 °C) en een voor tapwater (60 °C).
Zelf je CW-waarde bepalen
Een globale vuistregel voor het berekenen van de cw-waarde is: 2,1 kW vermogen voor iedere liter water die je per minuut wil verwarmen tot douchetemperatuur (37,5 °C).
Een normale douchekop verbruikt ±10 liter water per minuut. Om dit naar douchetemperatuur te verwarmen heb je dan 10 x 2,1 = 21 kW vermogen nodig. Een regendouche verbruikt als snel 20 liter water per minuut. Wil je dan comfortabel blijven douchen, dan vraagt dat om een zwaardere cv-ketel of een slimme combinatie met een warmwater voorraadvat.